Efter att ha besökt Åsle och Skörstorp var det dags att åka till Vättak där Karl och Nora Åbom med sönerna Rune och Kurt har bott.
Första stoppet blev Vättak kyrka. Denna plats har alltid varit magiskt för mig. Det var här som farmor Nora skänkte sin fritid och var uppskattad. Prästerna hade alltid stor respekt för Nora. Alldeles nedanför klockstapeln så vilar Karl och Nora Åbom.
Huset i ”Bronan” Vättak där de bodde är sig likt vid Tidan. Det känns som klockan stannar varje gång med kliver ur bilen och ställer sig på Bron och tittar sig runt. Storstadsstressen lämnar omedelbart kroppen när man andas in Vättak luften. Karl och Nora bodde i Brogården från 1939 till 1988-11-29 då Nora som änka flyttar till Tidaholm.
I häftet ”Gamla torp, stugor och industriminnen i Vättak” så står det så här om Karl och Nora och deras liv vid ”Bronan”:
Karl och Nora Åbom med familj flyttar in och med dem flyttar Vättaks telefonväxel hit och används tills automatiseringen kommer. Växeln var öppen 07.00-21.00 och dessutom kunde akuta samtal ringas dygnet runt. Karl Åbom, som var rullstolsbunden efter polio, var telefonist och även nyhetsrapportör och förmedlare av aktuella händelser. Nora Åbom, som förutom hemmets skötsel även var socknens allt i allo när det gällde arbete såväl inom- som utomhus. Potatisplockning, skördearbete, slakt och bak m.m. Inte att förglömma hennes insatser i Vättaks kyrka och syföreningen.
1902-09-14 så föddes Karl i Tullstugan Ettack, Äbbarp där hans pappa Anders Gustaf var torpare.
1917-12-08 så flyttar Karl till Kungsgården, Vättak för att arbeta som dräng. Där hittar han sin Nora som arbetar som tjänarinna på gården.
1925-03-21 samma dag som deras förste son Rune Åbom föds så flyttar de in till Karls pappa Anders Gustaf i Brogården, Äbbarp. Brogården ligger ett stenkast från Karls föräldrahem Tullstugan. I Brogården så föds Rune 1925-03-21.
1926 så insjuknar Karl i polio och blir lam midjan och ner. Rune är då ett år och Nora är gravid med sonen Kurt.
1929-12-16 så flyttar Karl och Nora in i Björkbacken, ”fattigstugan” som då kallades ålderdomshem. Idag finns det bara en jordhög kvar av fattigstugan i Norka under Gimmene.
1935 Flyttar familjen till Backgården i Vättak.
1939 Flyttade de till ”Bronan” Brogården i Vättak.
Värt att nämna är att 1950-04-19 så fick Karl och Nora tillstånd av Kungl. Skaraborg att ”bära namnet Åbom.”
No responses yet